"Kendi omuzuna tırman, başka nasıl yükselebilirsin"Nietzche

NEDÄ°R? SAÄžLIK

Depresyon Nedir?

Depresyon Nedir?

Depresyon, bireyin, duygu durum bozukluğudur. Bu bozukluğun sebebi çevresel faktörler olabileceği gibi, biyolojik de olabilir.

Depresyonu daha detaylı anlatmak istersek; Bireyin hayattan zevk alamaması, yaşamın değersizliği, özgüven eksikliği, karamsarlık, suçluluk duygusunun artması, aşırı yemek yeme isteği, ya da tam tersi iştah kaybı, kuvvet eksikliği ve sorunlarla başa çıkamamak durumlarının, bir ya da birden fazlasının ortaya çıkması olarak tabir edebiliriz. Bu saydıklarımız, bireyde gözlenebilen davranışlar olsa da depresyonun klinik boyutunda da vücutta değişkenlikler olur. Mutluluk beşlisi yeteri kadar salgılanamıyordur. Kandaki folat, folik asit, b grubu vitaminler de ciddi düşüş meydana gelir.

Depresyonun oluşumunda, hormon eksikliği mi yoksa kişinin çevresel etkenleri mi sebep olmaktadır sorusu, bireye ve depresyonun çeşidine göre değişkenlik göstermektedir.

Depresyon Hangi Yaşlarda Görülür?

Depresyon çok küçük yaşlarda olabileceği gibi, ileri yaş grubunda da görülebilir. Bu iki uç nokta dışında, ergenlik de ve orta yaş grubunda daha sık görülür.

Depresyonun tedavi şekli kişiye özeldir. Aynı belirtileri veren farklı bireylere aynı tedavi uygulanamaz. Çünkü, her bireyin yaşamı, sosyal hayatı ve hayata bakış açısı ve sorunlarla mücadele şekli farklıdır. Bu sebeple "hastalık değil hasta" vardır felsefesi ile hastaya yaklaşılırsa, sorunlar daha kalıcı ve hızlı bir şekilde çözülebilecektir.

Depresyon Çeşitleri Nelerdir?

Depresyondan bahsederken, her bireyde farklı belirtiler gözlendiğini söylemiştik. Kimi en ağır şeklini yaşarken, kimi de bu durumu hafif atlatır. Ağır, orta ve hafif şeklinde üçe ayırsakta, depresyonu, şiddetine, hastaya ve süresine göre sekiz ana başlıkta toplayabiliriz. Bunlar;

Depresyon Tedavisi

Sekiz ana başlığa ayırdığımız depresyonun tedavi şekilleri de kendine özgüdür. Depresyonun tedavisi planlanırken, uzmanın hastayı çok iyi tanıması gereklidir.

Eski dönemlerde, ağır vakalar intiharla sonuçlansa da, günümüz de ağır vakalarda dahi olmak üzere tedavi başarısı oldukça yüksektir. İlaç ve psikoterapi, birlikte uygulandığında tedavi başarısının arttığı gözlemlenmiştir. Tedavide, uzman ve ilaç desteği dışında bireyin çevresinin de desteği çok önemlidir.

 

Ä°LGÄ°LÄ° YAZILAR: