Katatonik özellikli majör depresif bozukluk, ruhsal buhranın yanı sıra, motor sistemini de etkileyen bir depresyon çeÅŸididir.
Katatonik majör depresyon, ilk araÅŸtırıldığı dönemde, ÅŸizofrenin bir çeÅŸidi olduÄŸu düÅŸünülmüÅŸtür. Ancak, sonradan yapılan araÅŸtırmalarda, baÅŸka hastalıklarda da ortaya çıkacağı tespit edilmiÅŸ ve sadece ÅŸizofreni olmadığı anlaşılmıştır.
Katatonik belirti veren hastalarda, kas problemleri yaÅŸanır. Elleri, kolları ya da vücudun herhangi bir uvzunu nereye bırakırsanız orada kaldığını görürsünüz. Hastaların hepsinde tekrarlayıcı hareketler görülmektedir. Mesela, bağırırsanız o da bağırır, ne derseniz oda aynı sözleri tekrar eder. Tikleri mevcuttur. Söylenenlere karşı olumsuz bir tavır vardır. Yanınıza çağırdığınız hasta, yanınıza gelip gelmeme arasında kararsız kalır. Ne yapacağını bilemez. OlduÄŸu yerde anlamsız hareketler yapmaya baÅŸlar.
Bazı hastalar durmadan konuÅŸurken, bazılarıda çok uzun süre sessiz kalırlar. Sessiz kalan bir hasta aniden saldırganlaÅŸabilir, etrafına ve kendine zarar verebilir. Kontrolsüz öfke halleri mevcuttur. Katatonik depresyona, ençok bipolar bozuklukta ve katatonik ÅŸizofrenide rastlanır.
Katatonik majör bozuklukta, kalıcı bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak ilaçlarla hasta stabil halde tutulabilir. Tedavi sırasında verilen ilaçlar, yan etki olarak bağımlılık yaptığı için, stabil duruma getirilen hastalara, ek tedavi uygulanıp, ilaç bağımlılığından da kurtarmak gerekir.