"Barış, savaşların bittiği yerde değil, anlayışın başladığı yerde bulunur"Anonim

NEDÄ°R? SAÄžLIK

Dopamin Hormonu Nedir?

Dopamin Hormonu Nedir?

Dopamin hormonu, insan vücudunun hareketleri, zevk ve duygularından sorumludur. Dopamin hormonu bulunduğu yer bakımından, melotonin, endorfin ve serotonin hormonlarına benzerlik gösterir. Ve o da bir nörotransmitterdir.

Dopamin Nerede Bulunur?

Dopamin, beynin "substantia nigra" denen bölgesinde saklanır. Dopamin eksikliğinde, ADHD, parkinson ve şizofren gibi geri dönüşümü olmayan ve ileriye dönük genetik geçiş göstermesine sebep olacak hastalıklara neden olur.

Dopamin Ne Zaman KeÅŸfedildi?

1950 yılında Doktor Arvid Carlison dopamin hormonunu keşfetmesiyle Nobel Ödülü'nü almıştır. Dopamin son bulunan mutluluk kardeşidir.

Dopamin seviyesinin düşüklüğünde, vücutta istemsiz kasılma, parkinsona benzeyen titremeler meydana gelir. Ayrıca, endorfin hormonunun eksikliğinde oluşan, depresyonun sürerliliğini uzatır. Tedaviyi sekteye uğratır.

Dopamin Salgılaması Nasıl Artırılır?

Dopamin'in artmasını sağlamak için, beslenmenin yanı sırası, insanın manevi huzuru da bulması gerekir. Birey mutlu olduğu yerde, mutlu olduğu işi yapıyorsa, bu da bireyin dopamin seviyesinin artmasına destek sağlayacaktır.

Dopamin hormonunun yükselmesine yardımcı olan besinlerden söz etmek istersek şöyle sıralayabiliriz. Başta tüm yeşil yapraklı sebzeler olmak üzere, elma, yoğurt, karnıbahar, yulaf ezmesi, çiğ lahana turşusu, zerdeçal, yeşil çay gibi besinlerdir.

Bunların yanısıra güneş ışığı ve açık havada yapılan fiziksel aktiviteler de dopamin üretiminde doğrudan etkilidir.

Tüm çabalara rağmen, mutluluk kardeşlerini bir araya getirip mutluluğa erişemiyor isek, bakış açımızı değiştirmeliyiz. Bu kardeşler bize mutluluğu altın tabakta sunmuyor. Bunlar bize sağlıklı yaşamın, düzenli beslenmenin ve düzenli hayatın bize mutluluğu getirebileceğini anlatmak istiyor.

 

Ä°LGÄ°LÄ° YAZILAR: