Melatonin hormonu, beynin epifiz bezinde salgılanan bir hormondur. Mutluluk beşlisinden biri olan melatonin hormonunun salgılanması, vücutta "Triptofan" adı verilen bir aminoasite bağlıdır. Triptofan eksikliğinde melatonin az ya da hiç salgılanamaz. Bu yüzden insan sağlığı için melatonin ne kadar gerekli ise, melatonin içinde Triptofan o kadar gereklidir.
Triptofan vücutta sentezlenemeyen ve dışarıdan alınması gereken bir aminoasit türüdür. Triptofan içeren yiyecek (Çilek, muz, böğürtlen, ceviz, badem, et, balık, baklagil ve turunçgil) aile bireylerinden tüketmek gereklidir.
Melatonin hormonunun, sağlıklı sentezlenebilmesi için, triptofan seviyesinin maksimum düzeyde olması şarttır.
Melatonin hormonu, insanoğlunun uyku düzeninden de sorumludur. Melatonin üretimi için karanlık esas şarttır. Bu sebeple, saat 23:00 ile 05:00 arasında, ışıksız ve sessiz ortamda uyumak gereklidir.
Melatonin eksikliğinde, bebeklerde özellikle gaz sancısı, alerjik yatkınlık, stres ve gelişim geriliği gözlemlenmektedir. Bu problemler göz önünde bulundurularak, bebeklere doğduğundan itibaren gece - gündüz ayrımı öğretilmeli, mutlak suretle akşam saat 20:00'den itibaren karanlık ortam oluşturulmalıdır. Bebeklerin yetişkinlere oranla tek avantajı ilk üç ay melatonin hormonunu annes sütünden alabilmeleridir.
Yetişkinlerde de melatonin eksikliği, bebeklerde olduğu gibi, stres, uykusuzluk, asabiyet ve ruhsal bozukluğa sebep olurken, bunların yanı sıra kanser riskinde de artışa neden olur. Melatonin eksikliği olan bireylerde, kansere yakalanma riski, melatonin seviyesi normal insanlara göre %15 daha fazladır.
Sağlıklı yaşam için melatonin olmazsa olmazdır.
Düzenli beslenme + düzenli uyku = Melatonin
Hayatı seviyorsak bu iki temel şartı yerine getirmeliyiz. Melatoninin salgılanmasını engelleyen en büyük düşman kafeindir. Düzenli beslenme ile yine de uykusuzluk problemleri yaşanıyorsa, bir uzmandan yardım alınabilir. Gün içerisinde alınacak, bir kaç gram yapay melatonin, sorunun giderilmesine yardımcı olacaktır. Bununla birlikte, sakinleştirici etkisi gösteren bitki çayları da, melatonin hormonunun salgısının artmasına yardımcı olacaktır.
Â