"REM Uykusu Nedir?" baÅŸlıklı yazımızda, uyku ve REM uykusu hakkında bilgi vermeye çalışmıştık. Bu yazımızda NON-REM (NREM) uykusu hakkında bilgiler sunacağız.
Beynimizin diÄŸer biyolojik kodlaması olan NON-REM uykusu; Bireyin ilk uyuduÄŸu ya da uyumaya çalıştığı evrede baÅŸlar. Vücut ağırlaşır, vücut ısısı düÅŸer, nabız ve solunum yavaÅŸlar, beyin de kendini dinlenmeye alır. Beyin dinlenmede iken, beyin dalgalarında büyümeler meydana gelir. Dalgalanmalarda, tüm organların denetemini gerçekleÅŸtirir.
NON-REM uykusu dört evreden meydana gelir.
Bu evrede bireyler ÅŸekerleme dediÄŸimiz uyku halindedir. Uyku ve uyanıklık arasında kalan zamandır. İrkilme, üÅŸüme, ve yüksekten düÅŸme hissi bu evrede yaÅŸanır.
İkinci evrede ise vücut birinci evreye oranla kendini salmıştır. Ve uyanması daha güç hale gelmiÅŸtir. Bireyin uykusu ağırlaÅŸsa da, beyin, aktivitelerine devam eder. Nöroloji hastalarının EEG ve EMG'side genellikle NON-REM'in bu evresinde çekilirse, saÄŸlıklı sonuçlar elde edilir.
Her ne kadar üçüncü ve dördüncü evre diye ayrılsada, bu iki evrede yaÅŸananlar aslında aynıdır. Biz de bu iki evreyi üçüncü evre olarak kabul edeceÄŸiz.
Üçüncü evre NON-REM uykusu bütün bireylerde görülmez. Görülme sıklığı düÅŸük ve görülse bile uykunun toplam süresinin sadece %15'lik kısmını oluÅŸturur. Bu evrede bireyle derin uykudadır. DiÄŸer evrelerde kendini devre dışı bırakmayan beyin, bu evrede yavaÅŸlamıştır. Tüm algı ve alıcıları kapanmıştır. Birey dış uyaranlara tepki vermez, ses duymaz, dokunmayı hissetmez. Uyur gezerlik, altını ıslatma, istemsiz kasılma, konuÅŸma ve rüyanın etkisiyle aşırı terleme gibi davranışlar, üçüncü evre NON-REM uykusunda meydana gelir. Vücudun ve beynin tamamen dinlenme zamanıdır. Beyin kendini dinlenmeye bıraktığı için bu evrede görülen rüyalar hatırlanamaz.
Üçüncü evre NON-REM uykusunun tek avantajı, uykunun derinleÅŸip, beyinin ve vücudun kendini onarmasıdır. Birey ne kadar bu evredeki uykuda kalıyorsa, bir o kadar saÄŸlıklı demektir.