Melankolik özellikli majör depresyon, kişinin uzun vadede içine kapanıklık haliyle karakterizedir.
Bireylerin bu depresyona yakalanmasını araştıran davranış teorisyenleri, melankolik özellikli majör depresyonun, kalıtsal geçişli (genetik) bir aktarım olduğunu kanıtlamışlardır. Birey anne-babasından aldığı bozuk gen aktarımı ile bu depresyona doğuştan sahiptir.
Ne zamanki birey, yaşantısının bir döneminde çaresizlik, karamsarlık, ya da üzüntü hali yaşarsa, o zaman pasif olan genler aktif hale gelir ve her engelde melankolik majör depresyon olarak karşısına çıkar.
Birey bu depresyonda, öncesinde yapıp mutlu olduğu aktivitelerden artık zevk almaz olmuştur. Olaylara karşı tepkisi azalmış veya hiç kalmamıştır. Aşırı derecede uyku isteği yada buna zıt olan uykusuzluk hali mevcuttur. Öyle ki, yapılan çalışmalarda, deneklerin kimisi günde 20 saate yakın uyurken, kimisi 45 saat uyanık kalabilmektedir.
Melankolik depresyonun tedavisi ömür boyudur. Depresyonu tetikleyecek durumlardan kaçınılmalıdır. Hastalığın alevlendiği dönemlerde, hastayla yakın bağ kurulmalı, ruhsal açıdan desteklenmelidir. İç çöküşleri engellenmelidir.
Â