KarabaÅŸ otunun, diÄŸer adı lavantadır. Latince "Lavandula stoechas" kelimesinden lavantaya dönüÅŸerek günümüze kadar gelmiÅŸtir.
KarabaÅŸ otu, dünyanın her bölgesinde yetiÅŸebilir, ancak Akdeniz ve Hindistan'da doÄŸal olarak yetiÅŸir.
KarabaÅŸ otunun yaprakları diÄŸer bitkilerin yapraklarından farklıdır. Yaprakları, dikdörtgen ve daha yeÅŸildir. 20'den fazla bilinen çeÅŸidi olan otun daha fazla çeÅŸidinin olduÄŸu deÄŸerlendirilmektedir.
Çok eski zamanlardan bu yana faydalı olduÄŸu bilinen karabaÅŸ otunun, her geçen gün yeni bir faydası bulunmaktadır. Eski dönemlerde sakinleÅŸtirici olarak kullanılırken, günümüzde kozmetikten ilaç sanayiine kadar hemen hemen her alanda kullanım alanı mevcuttur.
Yetiştirilmesinin kolay ve masrafsız olması karabaş otu yani lavantanın kullanım alanının artmasını kolaylaştırmaktadır.
DoÄŸal kokusuyla ev hanımlarının süslü balkonlarında, keskin kokuyu sevenlerin parfümlerinde, dezenfekte yapımında, içerdiÄŸi C ve A vitaminleri sebebiyle vitamin ilaçlarının içinde bulunur.
KarabaÅŸ otu yani mis kokulu mor lavantanın faydalarını özetlemek gerekirse ÅŸöyle sıralayabiliriz.
Lavanta yağı olarak da bilinen karabaÅŸ otunun çiçeklerinden elde edilen yaÄŸ sivrisineklerden korunmak için de kullanılır.
Her derde deva karabaÅŸ otunun, obezite ve fazla kilo ile mücadele sırasında da sıkca kullanıldığı bilinmektedir. Kilo vermek isteyen herkesin yolu karabaÅŸ otuyla mutlaka kesiÅŸir.
KarabaÅŸ otu vücuda giren fazla toksinlerin atılmasına yardımcı olur. DoÄŸrudan zayıflamamızı saÄŸlamaz, ama profosyonel destek alan obezite hastalarında, yaÄŸ yakımında oldukça etkili olduÄŸu bildirilmiÅŸtir. Bu sebeple bazı üreticiler, zayıflama çayı baÅŸlığı altında seri üretime geçmiÅŸtir.
Sigarayı bırakmak isteyenlerin, kullandıkları yöntemler arasından en bitkisel olanıdır. Kendine özgü etken maddeleri sayesinde, beyinde nikotine duyulan ihtiyacı azalttığı görülmüÅŸtür. Düzenli kullanımının sigara bırakmada oldukça destekçi olduÄŸu görülmüÅŸtür.
Sigaranın bırakılmasının ardından kullanımına devam edilmesi halinde, sigaradan zarar gören akciÄŸerlerin temizlenmesinde, balgamın atılmasında ve öksürüÄŸün kesilmesinde yardımcı olduÄŸu görülmüÅŸtür.
Bin bir derde deva karabaÅŸ otunu çay olarak tüketmek en saÄŸlıklısıdır. Her bitki ve gıda gibi ne kadar iÅŸlem görürse o kadar masumiyetini kaybeder, faydadan çok zarar dönüÅŸür. Bu kadar öyvgüyle anlattığımız karabaÅŸ otunun çayı ÅŸu ÅŸekilde hazırlanabilir;
6 ila 10 adet karabaÅŸ otunu iyice el ile ufalanıp, demleyeceÄŸimiz demlik ya da bitki çayı bardağına konulur. Üzerine 1 - 1,5 su bardağı kaynamış su ilave edilip yaklaşık 8 dakika beklenilip soÄŸutulmadan içilir. EÄŸer tadı size yabancı geliyorsa 1 çay kaşığı bal ya da biraz limon ile tadı deÄŸiÅŸtirilebilir.