Kurkumin zerdeçal isimli hint safranı içerisinde bulunan, zerdeçalın köklerinden elde edilen sarı-turuncu rengi doÄŸal oluÅŸmuÅŸ, kimyasal bir bileÅŸiktir. Kimyasal formulü "C21H20O6" olarak bilinmektedir.
Zerdeçalın en faydalı bileÅŸiklerinden biri olarak kabul edilen kurkuminin tarihi yaklaşık 5.000 yıl öncesine dayanmaktadır. Geleneksel Hint tıp sisteminde temel bir iyileÅŸtirici olmasıyla beraber o zamanlar çok deÄŸerli bir madde olarak kabul gördü.
Zerdeçal, genellikle Hindistan, Çin ve GüneydoÄŸu Asya dahil olmak üzere daha sıcak bölgelerde yetiÅŸtirilir.
İki kelime bazen birbirinin yerine kullanılsa da teknik olarak birbirinden farklıdır. Zerdeçalın gıdaları tatlandırmak için kullanılan sarımsı toz iken, Kurkumin zerdeçal içinde bulunan bir kimyasal bileÅŸiktir. Tipik bir zerdeçal kökü yaklaşık %2 ile %5 oranında kurkumin içerir.
KurutulmuÅŸ ve toz zerdeçal, Hindistan'da yüzyıllardır hem baharat hem de ilaç olarak kullanılmıştır. Tatlandırıcı gıdaya ek olarak, zerdeçal, diÅŸ aÄŸrısı, gaz, göÄŸüs aÄŸrısı ve adet sorunları gibi çeÅŸitli durumların tedavisinde kullanılmıştır. Modern araÅŸtırmalar, zerdeçalın etkililiÄŸinin içerdiÄŸi doÄŸal bir bileÅŸim olan Kurkumin sayesinde olduÄŸunu ispatlamıştır.
Geleneksel olarak, zerdeçal çiçek hastalığından, burkulan ayak bileÄŸine, hemen hemen her saÄŸlık durumu için kullanılır. Nasıl portakal C vitamini kaynağı ise, zerdeçalda bir kurkumin kaynağıdır. Günümüzde, doÄŸal bir ilaç olarak kullanmak için zerdeçaldan kurkumin elde edilir.
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), kurkumini "genel olarak güvenli" olarak tanımlanmıştır. Pek çok yararlı etkisi nedeniyle, kurkumin ile ilgili klinik çalışmalar yapılmaktadır. AÄŸrı ve inflamasyonu durdurmak, tümörleri inhibe etmek ve kanserle savaÅŸmak, yaÄŸ büyümesini ve birikimini önlemek, kan ÅŸekerini düzenlemek, depresyonu durdurmak ve alzheimer hastalığının etkilerini yavaÅŸlatmak gibi çalışmalarda kurkumin maddesi yer almaktadır. Kanseri önleme ve tedavisinde muazzam bir potansiyele sahip olduÄŸu bir çok otorite tarafından kabul görmüÅŸtür.
DiÄŸer bütün saÄŸlık durumlarına olduÄŸu gibi, zerdeçal veya kurkumin takviyeleri almadan önce doktorunuza danışın. Her nekadar faydalarına yönelik çalışmalar mevcut ise de Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi'ne göre, çeliÅŸkili sonuçlar elde edilmiÅŸtir. Potansiyel olarak tehlikeli yan etkilere sahip olmadığı belirtilen kurkumin, ÅŸimdiden bilinen en güçlü ve etkli doÄŸal ilaç olma ünvanını kazanmıştır.