Wushu, performans ve dövüÅŸ uygulamalarının birleÅŸtiÄŸi çaÄŸdaÅŸ Çin dövüÅŸ sanatlarının bir formudur. Wushu eÄŸitimi, çabukluk, güç ve doÄŸallık ile rahat harekete vurgu yapar. Wushu uygulayıcısı esnekliÄŸi güç ile, hızı teknik ile birleÅŸtirmelidir.
DiÄŸer bir deyimle batıda Kung Fu olarak da adlandırılan Wushu, Çin dövüÅŸ sanatları için, çıplak elle veya silahla yapılan temel saldırı ve savunma hareketlerinden oluÅŸan genel bir terimdir. Taijiquan gibi bazı sistemler, saÄŸlık ve refahı birincil hedef olarak geliÅŸtirmeye odaklanırken, geleneksel Wushu uygulamaları belirli bir tarzın soyunu, kültürünü ve kendini savunma tekniklerini sürdürmeye odaklanır.
ÇaÄŸdaÅŸ Wushu, uluslararası yarışmalarda iki bölümden oluÅŸur: Wushu rutinleri (Taolu) ve serbest dövüÅŸ yarışması (Sanda).
Wushu tarihi 5000 yıl öncesine dayanmaktadır. Çin’de ortaya çıkan ve geliÅŸen savaÅŸ sistemlerini temsil etmektedir. Yüzyıllar boyunca, Wushu, her biri kendine özgü savunma ilkeleri üreterek ve çeÅŸitli silahlar kullanılarak, ülkenin benzersiz coÄŸrafi bölgelerinde yüzlerce farklı stile dönüÅŸtü. Çin'in dünyaya sunduÄŸu en büyük kültürel armaÄŸanlarından biri olarak kabul edilir. Çin'deki en popüler egzersiz türüdür. Özellikle Tai Chi olmak üzere çeÅŸitli Wushu formları, tüm yaÅŸ grupları için uygundur, fiziksel, zihinsel ve duygusal esenliÄŸe katkıda bulunabilir.
3 Ekim 1990 tarihinde "Uluslararası Wushu Federasyonu (IWUF)" kurularak, tüm dünyada küresel bir spor dalı haline getirilmesi amaçlanmıştır. Ülkemizde de, bu spor dalı son yıllarda yaygınlaÅŸmaya baÅŸlamakla beraber, 2006 yılında "Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu" kurulmuÅŸtur.