Powerbank, tam kelime karşılığı olmasada Türkçe'mize "Taşınabilir Åžarj Aleti" olarak tercüme edilen cihazlara denir.
GeliÅŸen teknolojinin geliÅŸemeyen nadir noktalarından biri güç depolamadır. Bu soruna gerçekten çözüm bulunamamakta ya da bulunmak istenmemektedir. Bu sebeple en ucuzundan en pahalısına tüm elektronik cihazlarımız hala bir güç ünitesine bağımlı durumdadır. Alternatif akım ile çalışan cihazlarımız zaten bir yere baÄŸlı kımıldatamıyoruz, en azından taşınabilir olduÄŸunu düÅŸündüÄŸümüz cihazlarımızı prizlerden kurtarabilmemiz gerekli. BaÅŸta dediÄŸimiz gibi teknoloji bu duruma henüz net çözemedim bulamadığı için, imdadımıza Powerbank'ler yetiÅŸiyor.
Kameralar, kablosuz hoparlörler, GPS sistemleri, MP3 çalarlar, akıllı telefonlar ve tabletler ile USB vasıtasıyla ÅŸarj olabilme kapasitesine sahip her türlü cihazınız bir Powerbank ile ÅŸarj edilebilir. Temel olarak Powerbank'ler depolanan gücü takılan cihaza aktarmak için üretilmiÅŸlerdir. Bazı modelleri depolamayı güneÅŸ enerjisinden faydalanarak yapmaktadır. Genel olarak tüm Powerbank'lerde depolama durumunu kullanıcıya gösteren bildirim panelleri vardır. Bir Powerbank'in fiyatını belirleyen en önemli özelliÄŸi depolama kapasitesidir. Kapasitesi ne kadar büyükse ücreti de o kadar fazla olur. Powerbank'leri birbirinden ayıran en önemli özellikleri depolama kapasiteleri (mAh), markaları ve boyutlarıdır.
Amiyane tabirle mAh; Mobil cihazlar ve Powerbank gibi taşınabilir cihazların elektrik kapasitesini ifade etmenin bir yoludur.
Bu sorunun net bir cevabı olmamakla beraber, bir Powerbank'in ömrünü etkileyebilen faktörleri sıralayabiliriz;
Atalarımız "Ucuz etin yahnisi yavan olur!" demiÅŸlerdir. Binlerce Lira vererek aldığımız cihazlarımız için kullanacağımız Powerbank'lerde de kafamızın rahat olmasını istiyorsak bilindik markalara yanaÅŸmakta fayda var. Ayrıca kullanılan USB kablosunun kaliteli olmasına ve mümkün olduÄŸu kadar kısa olmasına dikkat edilmelidir.