16. yüzyıl edebiyatının en büyük divan ÅŸairlerinden olan Fuzuli; Azeri sahasının yanı sıra Anadolu coÄŸrafyasının yetiÅŸtirdiÄŸi gelmiÅŸ geçmiÅŸ en büyük ÅŸairlerimizdendir. Irak Türkleri'nden olan, Azeri lehçesiyle ÅŸiirler yazan ünlü ÅŸairimiz Fuzuli, en etkili lirik ÅŸair olarak ayrı bir yer edinir.
Biyografik olarak kendi hayatı hakkında bilgiler sınırlıdır. DoÄŸum tarihi ve yeri muammadır. Eserlerinde ÅŸairin "Kerbela"'lı ya da "Hile"'li olduÄŸu hakkında görüÅŸler vardır.
Fuzuli adının Mehmed olduÄŸunu "Matlaü'l İtikad" adlı eserinin önsözünde kaleme almıştır. Åžairin 1556 yılında öldüÄŸü düÅŸünülmektedir. Ahdi tezkiresinde Fuzuli' nin Fazlı adında bir oÄŸlu olduÄŸu görülmektedir.
Ünlü ÅŸairimizin çok sayıda eseri bulunuyor. Manzum ve Mensur olarak Türkçe, Farsça ve Arapça dolayında 13 tane divanı vardır. Mensur eserlerinde bolca aÄŸdalı, süslü ve sanatlı üslubu dikkatimizi çekiyor. Bu sebeple son derece baÅŸarılı lirik ÅŸair olarak hafızalarımız arasında.En önemli eseri olan Leyla ve Mecnun'u kendisinden önce ve kendisinden sonra yazılı olanların en güzel mesnevisidir.
Fuzuli'nin, Divan edebiyatının en yaygın, etkisi en geniÅŸ ve sürekli ÅŸairi olduÄŸunu söylemiÅŸtik. Gerçekten Fuzuli'ye naziresi bulunmayan Divan ÅŸairi hemen hemen yok. Divan ÅŸairleri içerisinde de halka en çok inen ve sevilen ÅŸair fuzulidir. Divan ÅŸairlerinden baÅŸka tekke ÅŸairleri, özellikle BektaÅŸi çevreleri Fuzuli'yi kendilerine çok yakın bularak Nesimi, Hatayi, Kul Hikmet gibi onu da BektaÅŸi büyüklerinden saymışlardır. Gevheri ve Aşık Ömer baÅŸta olmak üzere az çok okumuÅŸ tahsil görmüÅŸ saz ÅŸairleri, kalem ÅŸurası Divan ÅŸiiri kültürlerini Fuzuli'nin ÅŸiirleriyle geliÅŸtirmiÅŸ ve onun etkisinde kalmışlardır.