"Başkalarının ne düşündüğünü aşırı derecede umursayanlar, en sonunda onların mahkumu olur"Lao TZU

NEDÄ°R? TEKNOLOJÄ°

Bellek (RAM - ROM) Nedir?

Bellek (RAM - ROM) Nedir?

Bellek eÅŸanlamlı sözcüÄŸü hafızadır. Birçok teknolojik cihazlarda ve bilgisayar sistemlerinde kullanılan, adeta bir hız göstergesi olan aynı zamanda da depolama görevi de gören bellekler hakkında detaylıca bahsedecek olursak;

Bellek Türleri Nelerdir?

Teknolojinin var olduÄŸu günden bugüne kadar kullanılan bellek çeÅŸidi olan, ram ve rom bellek çeÅŸitleri hakkında merak edilenlerle ilgili; Ä°lk olarak RAM bellek çeÅŸitlerini inceleyelim.

Ram Bellek Türleri

RAM veya Random Access Memory ( rastgele eriÅŸilebilir) tanımıdır. CD-ROM veya Harddisk türünde ki birimlerin verileri belirli bir sıra ile iÅŸlemci ile haberleÅŸme ve verileri çalıştırması sırasındaki yavaÅŸlığından ötür anakart üzerine takılan yeni bir bellek türü geliÅŸtirilerek bu isim verilmiÅŸtir. Bu bellek türü diÄŸer bellek türlerine bakıldığında RAM verileri belirli bir sıraya göre deÄŸilde isminden de anlaşılacağı üzere rastgele bir ÅŸekilde sıraya koyar. Bu özelliÄŸi sayesinde bellekte kullanılmayan boÅŸ bir alan bırakmaz. Bu türdeki belleklerin ana kart üstünde bulunan slotlara takıldığında iÅŸleme hızı ve iÅŸlem hızı oldukça artar ve kolaylaşır. Bilgisayarlarımızda hız konusunda en önemli unsurlardan birisi de RAM ‘dir. RAM görev olarak üzerine okunması gereken verileri direk iÅŸlemciye göndermeyerek kendi belleÄŸine alır ve bu verileri bünyesindeki boÅŸ olanları yerleÅŸtirir. Bu iÅŸlem tamamlandıktan hemen sonra iÅŸlemciye verileri göndererek Ä°ÅŸler ardından RAM belleÄŸe yazılmış olan yeni bilgiler gönderilir.

Manyetik Çekirdek Bellek

Teknolojiyle birlikte elektroniÄŸin geliÅŸmesiyle ilk ortaya çıkan bellek çeÅŸididir. Kategorilendirilmesinden de anlaşılabileceÄŸi üzere manyetik bellekler manyetik yapıda kayıtlar yaparak depolamalar gerçekleÅŸtirmektediler. Ama bu bellek türleri çok uzun süre teknoloji piyasasında duramadı.

Dinamik RAM veya DRAM

EÄŸer bir RAM bellek Kondansatör ÅŸekilde ise dinamik RAM olarak tanımlanabilmektedir. Bu tür hiç ÅŸüphesiz az önce bahsetmiÅŸ olduÄŸumuz manyetik bellek türüne göre âdeta teknolojide yeni bir devir açmıştır. Her ne kadar çığır açan bir teknoloji olsa da en iyi RAM modeli bu deÄŸildir. Dinamik RAM bellek türleri, Kapasitör bir ÅŸekilde üretildikleri için sürekli olarak düzenli bir akım ile beslenmesi gerekmektedir. Bu iÅŸlem esnasında depolama yani hafıza görevi yapan Kapasitörler, ÅŸarjları doldurulur veya boÅŸaltılırlar. Åžarz doldurma ve boÅŸaltman iÅŸleminden dolayı yavaÅŸlamalara sebep olmaktadır. Dinamik RAM ilk üretildiÄŸinde FPM RAM adıyla piyasaya sunulmuÅŸtur. Öte yandan DRAM'ler ekran kartlarında veya Laptop gibi taşınabilir bilgisayarlar sistemlerine göre isimlerdede olabilirler.

Statik RAM vaya SRAM

Statik RAM, SRAM modeli yarı iletken maddelerin bir araya gelmesiyle oluÅŸmaktadır. Yarı iletkenlerin avantajını kullanarak bu türdeki anahtarlama özelliÄŸinin avantajıyla, dinamik RAM modelinin tersine RAM üzerine veriler geldiÄŸinde aktif olarak çalışırlar. Bunun dışındaki durumlarda ise bu bellekler duraÄŸan bir ÅŸekildedir. Statik RAM dinamik RAM çeÅŸidine göre yavaÅŸlama olmadan daha hızlı bir ÅŸekilde çalışmaktadır. Ancak yarı iletken maddelerden oluÅŸmasından dolayı maliyeti hayli yüksek olduÄŸundan özel sistemlerde kullanılmaktadır. Åžuan da kullanmakta olduÄŸumuz bilgisayarlarımızın anakart bölümünün Cache bellek içerisinde Statik RAM kullanılır.

Flash RAM veya FRAM

Günlük hayatımızda da fiÅŸe takılı ürünlerimizin çalışmadığı halde akımı kullandığı bilindiÄŸi için fiÅŸlerin çekilmesi söylenir iÅŸte bu durumu saÄŸlayan bellek türü FlashRAM ‘dir. Bu bellek türleri video oynatıcılar, radyolar, televizyonlar gibi elektronik cihazların bulunan bazı özelliklerinin kaybolmaması için kullanılmaktadır. Çok tasarruflu bir ÅŸekilde enerji tüketerek bu verileri depolarlar.

VideoRAM veya VRAM

Bu bellek türü tamamıyla ekran kartları ve video için bizlere sunulmuÅŸtur. Aslında bakıldığında dinamik RAM türünden pek farkları yoktur ama sürekli geliÅŸen ve deÄŸiÅŸen bilgisayarlarımızın sistemlerinin karmaşıklığı ile mevcut iÅŸlemcileri verilerin daha hızlı bir ÅŸekilde gönderilmesi adına ana karttan bağımsız olarak ekran kartı ile birleÅŸtirilerek bu RAM türü üretilmiÅŸtir.

Rom Bellek Türleri

BIOS

Rom bellek türü denildiÄŸinde anlatılabilecek en iyi örneklerdendir. BIOS çipi ana kartında bilgisayarın kullanıcı yani açılış bilgilerini muhafaza eden rom bellek çeÅŸidine örnektir. BahsetmiÅŸ olduÄŸunuz chip ana kart üstündeki BIOS pili diye tabir edilen saat pili aracılığıyla beslenmektedir.

PROM

Özel bir program yardımıyla ve programlayıcı ile verilerin sadece bir kez yazıldığı rom bellek çeÅŸitlerindendir. Maliyet bakımından gayet uygun olduÄŸundan dolayı tasarım iÅŸlerinde en iyi üretime ulaşılanı kadar kullanılmaktadırlar.

EPROM

ÇoÄŸu bellek türünde de olduÄŸu gibi geliÅŸmekte olan teknolojiyle birlikte sadece yazılabilir ROM bellek türü olan PROM ların yetersiz kalmasından ötürü EPROM lar ortaya çıkmıştır. EPROM yongasında yazılma iÅŸlemi ve silinme iÅŸlemleri yapılabilmektedir. Ancak silinme iÅŸleminin ultraviyole ışınları ile yapılması gerekmektedir. Birden fazla kere kullanılabilir olmasına raÄŸmen programlama için farklı silmek için de farklı cihazlara ihtiyaç duyarlar bu etken de maliyeti oldukça zahmetli hale getirmektedir.

EEPROM

EEPROM bellek türü EPROM yongasında dezavantaj olan tüm hususları kapatan bir ROM bellek türü olmuÅŸtur. Bu tür bellekler yeni bir program çeÅŸidi yazılmak istendiÄŸinde mevcut olan programı silmeden tekrardan üzerine yeniden bir program yazma imkânı sunmaktadır. Öte yandan içindeki mevcut programları silmek için ayrı bir cihaz kullanılmasına gerek kalmamış ve bu iÅŸlemi elektriksel bir yöntemle programlama yaparak çözmüÅŸtür.

Flash Bellekler

Flash bellekler rom bellek türünde alanındaki en geliÅŸmiÅŸ türdür. DiÄŸer bellek türlerindeki bir bayt dolaylarında olan deÄŸiÅŸkenlik hızı Flash belleklerde blok blok yapılarak Ä°lk baÅŸlarda 512 bayt hızında üretilmiÅŸ iken günümüzde çok büyük rakamları bulmuÅŸlardır. FlaÅŸ belleklerin ROM bellek olmasının en büyük sebebi ise herhangi bir elektrik kesintisinde verileri kaybetmeme özelliÄŸidir.