"İnsan, talihsizlikten ve mutsuzluktan değil, akılsızlıktan korkmalıdır"Richard MORGAN

NEDİR? BİTKİLER

Deniz Kadayıfı Nedir?

Deniz Kadayıfı Nedir?

Deniz kadayıfı bir çeşit kırmızı yosundur. Atlantik okyanusu ve Amerika'nın kuzey kıyılarında yetişen deniz kadayafının Latince adı "Chondrus Crispus"'dur.

Deniz Kadayıfının Oluşumu

Deniz sularının geri çekilmesiyle birlikte açıkta kalan, yeşil-kırmızı rengi olan deniz kadayıfı yıkanır ve güneşte kurutulur. Güneşte kurutulduğu için, minerallerini, kendine has tuz ve deniz kokusunu muhafaza eder.

Deniz kadayıfı İrlanda'da süt ve tarçın eklenerek yapılır. Afrodizyak özelliğinden dolayı çok rağbet görür. İsmi aynı zamanda İrlanda yosunu olarak da bilinmektedir. İrlanda'da afrodizyak özelliği sebebiyle kullanılan deniz kadayıfı, Venezuella'da ilaç sanayiinde kullanılır. Öksürüğü azalttığı ve göğsü yumuşattığı, yapılan araştırmalar sonucu kanıtlanmıştır. Akciğer hastalarının, yaşına ve kilosuna uygun miktarda, her gece yatmadan içirilmesi tavsiye edilmektedir.

Deniz kadayıfı çayının, idrar yolu enfeksiyonlarına, astıma, gribal enfeksiyonlara, cinsel sorunlara ve ishale iyi geldiği düşünülmektedir. Uygun şartlar sağlanırsa deniz kadayıfının raf ömrü bir yıldır.

Deniz Kadayıfı Nerelerde Kullanılır?

Deniz kadayıfı tüm dünya ülkelerinin rağbet ettiği bir yosundur. Değişik sektörlerde kullanıldığı görülmektedir. Kozmetik sektöründe nemlendirici olarak kullanılırken, gıda sektöründe kıvam artırıcı özelliğinden faydalanılır. Sanat alanında da karşımıza çıkan Deniz kadayıfı "Ebru" sanatının da vazgeçilmez malzemesi olmuştur.

Her ne kadar ülkemizin üç tarafı denizlerle çevrili olsa da, deniz kadayıfı ülkemizde yetişmemektedir.